Ullakon kuivaus

Ullakon kosteusongelmat

Boverketin selvityksen mukaan n. 300 000 ruotsalaisessa rakennuksessa esiintyy hometta, homeen hajua tai niissä on korkea kosteustaso, joka voidaan suoraan yhdistää ullakon ongelmiin.

 • Riski on suurin kylmillä ullakoilla

  84 % näistä ullakoista tuuletetaan kylmällä ulkoilmalla.
  Valitettavasti on olemassa monia syitä, jotka voivat aiheuttaa kosteus- ja homevahinkoja ullakoilla:
  • Asuintilojen lämmin ilma nousee kylmään ullakkotilaan rakojen kautta ja kosteus tiivistyy kylmälle ullakolle.
  • Ullakon lisäeristyksen vuoksi ullakosta tulee kylmempi, jolloin kosteus tiivistyy nopeammin.
  • Lämmönlähteen muuttaminen tarkoittaa, että koko talon ilmanpaine muuttuu. Vaihto maa-/kaukolämpöön tarkoittaa, että ennen lämmin savupiippu jäähtyy eikä savupiippuvaikutusta esiinny.
  • Rakennekosteus voi aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita ullakolla.
  • Tuuletustarve vaihtelee ullakoittain ja vuodenaikojen mukaan. Ullakon liiallinen tuulettaminen voi aiheuttaa ongelmia. Jos ulkoilma on kylmää, ullakkotilan ilma jäähtyy ja kosteutta voi tiivistyä kylmän ulkokaton alapintaan. Kun ulkokaton lämpötila laskee lämpimän päivän jälkeen, ilman jäähtyminen ja suurempi suhteellinen kosteus voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä katon alapinnalle.

 • Miten ullakon kosteusongelmat ratkaistaan?

  • Tiivistä välipohja ja tuuleta asuintilat, etenkin märkätilat, ullakkotilaan virtaavan ilman kosteuden laskemiseksi.
  • Asenna pysyvä tarveohjattu ilmanvaihtolaitteisto ullakkotilaan. Se luo sopivan ympäristön kaikilla rakennusmateriaaleille, jolloin vältetään home, laho ja muut mikrobivauriot.

 • Corroventan ratkaisu:

  Tarveohjattu ilmanvaihto VentoVindillä

  Corroventan VentoVind™ varmistaa kosteusnäkökulmasta optimoidun ilmanvaihdon, mikä minimoi kosteuteen liittyvät ongelmat, kuten homeen ja lahon.
  VentoVindTM on tarveohjattu ilmanvaihtojärjestelmä, joka varmistaa, että ullakkoa tuuletetaan vain silloin kun se on eduksi ullakkotilalle. Tuloilmajärjestelmä varmistaa oikea-aikaisen tuuletuksen ja muodostaa tilaan ylipaineen, joka estää kosteuden siirtymisen asuintuloista.
  • VentoVind varmistaa, että ullakkoa tuuletetaan oikealla hetkellä. Järjestelmä varmistaa, että ullakkoa tuuletetaan vain tarpeen mukaan ja säästää samalla energiaa.
  • VentoVind luo hallitun ilmaston optimoidulla ilmanvaihdolla ilman lisälämmöntarvetta.

 • TIETOA ULLAKOIDEN KOSTEUSONGELMISTA

  1. Noin 90 % ruotsalaisista pientaloista on kylmä ullakko.
  2. Anticimexin mukaan yli 50 prosentilla Ruotsin kylmistä ullakoista on riski saada kosteusongelmia tai niissä on jo kosteusongelmia. Chalmersin teknillisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa todettiin, että jopa 72 prosentissa Västra Götalandin läänin kylmillä ullakoilla varustetuista pientaloista oli korkea kosteus- ja homepitoisuus.
  3. Chalmersin teknillinen yliopisto ja Tukholman kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu KTH ovat viime vuosina tehneet useita tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että ullakoiden liiallinen kosteus ja home on suuri ja kasvava ongelma.
  4. Ruotsin asuntovirasto (Boverket, 2009) toteaa yksityiskohtaisessa Ruotsin kiinteistöjä koskevassa tutkimuksessaan, että homeen esiintyminen kylmillä ullakoilla ja ryömintätiloissa on lisääntymässä. Tällaisilla ullakoilla tiedetään olevan monia olemassa olevia ja mahdollisia tulevia kosteusongelmia.
  5. Tavallinen kotivakuutus kattaa harvoin ullakkovahinkoja, joten on suositeltavaa tarkastaa ullakko kerran vuodessa, jotta ongelmat havaitaan ja korjataan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää kokonaiskustannuksia.