KERROSLATTIARAKENTEIDEN IMUKUIVAUS JA KOSTEUDENPOISTO

 • Imukuivaus on hyvä ja yksinkertainen menetelmä kerrosrakenteiden kuivaukseen. Imukuivausta tulisi aina käyttää ensimmäisenä vaiheena, kun kuivataan betonilattialle asennettuja kelluvia lattioita, joissa vettä on vuotanut kelluvan lattia alla olevaan täytteeseen tai eristeeseen. Corroventalla on useita tuotteita, joita käytetään kerrosrakenteiden, kuten seinien, kattojen ja kelluvien lattioiden, kuivaukseen. Kuivaimesta ja turbiinista koostuvista joustavista järjestelmäratkaisuista patentoituihin kombikoneisiin, jotka mahdollistavat imu- ja painekuivauksen samalla koneella.

  Kuva: Vedenerottimella ja yhdistelmäsuodattimella varustettu turbiini lattiarakenteiden imukuivaukseen.

 • Imukuivaus – tehokas ja yksinkertainen kuivausmenetelmä

  Imukuivaustekniikka perustuu kuivaimeen, joka kuivaa huoneilmaa samalla kun turbiini luo suuren alipaineen rakenteeseen. Huoneen kuiva ilma virtaa rakenteeseen ja sen läpi ilmarakojen tai porattujen reikien kautta. Kostea ilma imetään rakenteesta vedenerottimen 3-vaihesuodattimen läpi ja poistetaan huoneesta turbiinilla. 3-vaihesuodattimella varustettu vedenerotin on erittäin tehokas tapa poistaa ilmasta vesi, lika ja pöly. Menettely puhdistaa ilman ja suojaa turbiinia.

 • Käytä aina ensin imukuivausta

  Suorita aina ensin imukuivaus ennen painekuivausta, jotta vapaa vesi ei leviä kauemmaksi rakenteisiin. Kun ylimääräinen vesi on imetty pois, voidaan vaihtaa painekuivaukseen tai jatkaa imukuivausta, kunnes rakenne on kuiva. Imukuivaus on hieman hitaampaa kuin painekuivaus, mutta se on parempi tekniikka silloin, kun halutaan välttää kuitujen tai pölyhiukkasten leviäminen huoneilmaan. Jos ilma on puhdistettava vielä puhtaammaksi, esimerkiksi työskenneltäessä asutuissa tiloissa, joissa ilmaa ei voida poistaa ympäristöön, voidaan käyttää HEPA H13 -monitoimisuodatinta. HEPA H13 -monitoimisuodatin puhdistaa ilmasta 99,95 % epäpuhtauksista ja siinä on hajut poistava aktiivihiilisuodatin.

 • Kombikone imu- ja painekuivaukseen

  Kombikone on monesti parempi ratkaisu myös imukuivaukseen. Kombikone koostuu kuivaimesta ja turbiinista, mikä helpottaa asennusta. Erittäin alhaisen äänitason ansiosta sitä voidaan käyttää asutuissa tiloissa.

  Letkustot

  Corroventan C16- ja C25-letkustoja voidaan käyttää ilman siirtämiseen sekä imu- että painekuivauksessa. Letkusto on moduulirakenteinen ja sisältää haaroitukset, letkut, käyrät ja T-liittimet. CAMLOC-liittimien ansiosta järjestelmä on yksinkertainen asentaa, hiljainen ja luotettava.

  Corrofilter-suodatin

  Jotta koneeseen ei pääse haitallisia hiukkasia imukuivauksessa, letkustoon pitää asentaa Corrofilter-suodatin turbiiniin imettävälle kostealle ilmalle. Suodatin estää likahiukkasten pääsyn koneeseen ja poistaa samalla kuidut ja muut haitalliset hiukkaset ympäristöön poistettavasta kosteasta ilmasta. Corrofilter koostuu karkeasuodattimesta, syklonierottimesta ja HEPA-hienosuodatimesta. Suodatin erottaa 99,5 % hiukkasista, joiden läpimitta on yli 1 µm ja 99,967 % kuiduista ja mineraalivillasta. Corrofilter ei sovi veden erottamiseen, vaan silloin pitää käyttää vedenerotinta 3-vaihesuodattimella.

  Vedenerotin 3-vaihesuodattimella

  Kun imukuivausta käytetään vapaata vettä sisältävien vahinkojen kuivaukseen, esim. kerrosrakenteen eristeen kuivaukseen, vesi pitää erottaa ilmavirrasta esim. vedenerottimella, jotta vesi ei pääse koneen turbiiniosaan. Kombikoneita ja turbiineja varten olemme kehittäneet vedenerottimen 3-vaihesuodattimella, joka poistaa ilmasta tehokkaasti veden, hiukkaset ja kuidut kerrosrakenteiden imukuivauksessa.

  Ilma puhdistetaan seuraavasti

  Vaihe 1 – karkeasuodatus
  Ensimmäisessä vaiheessa tulevasta ilmavirrasta erotetaan sora, hiekka ja muut suuremmat hiukkaset.

  Vaihe 2 – vedenerotus
  Vesi- ja nestepisarat erotetaan ilmavirrasta ns. pisaraerottimessa. Kun säiliön nestetaso ylittää tietyn tason, tasoanturi käynnistää uppopumpun, joka poista veden esim. lattiakaivoon.

  Vaihe 3 – hiukkasten ja kuitujen suodatus
  Viimeisessä vaiheessa ilmasta suodatetaan pienemmät hiukkaset ja kuidut HEPA-suodattimella, jonka jälkeen puhdas kostea ilma poistetaan turbiinin kautta ympäristöön. Suodatin erottaa ilmasta 99,5 % kaikista hiukkaista, joiden läpimitta on yli 1 µm.

  Lyhennä kuivausaikaa lämmöllä

  Kuivausaikaa voidaan lyhentää lämmittämällä kuivaukseen käytettävä ilma. Mitä lämpimämpää kuivattava materiaali on, sitä tehokkaampi ja nopeampi kuivausprosessi, koska märän materiaalin höyrynpaine kasvaa. 10 °C lämpötilan nosto voi tietyissä tapauksissa puolittaa kuivausajan*

  *Koska kuivumisnopeus on suoraan verrannollinen höyrynpaine-eroon, kuivuminen on teoriassa kaksi kertaa nopeampaa kun lämpötila on 30 °C/20 % RH verrattuna lämpötilaan 20 °C/20 % RH.

  Huomioitavaa imukuivauksen yhteydessä

  On tärkeää muistaa, että kuiva ja lämmin ilma vaikuttaa kaikkeen puumateriaalin kuivattavassa huoneessa. Siksi kaikki vaurioituvat kalusteet tulee joko poistaa tai muovittaa huolella. Rajaa kuivattava alue muovittamalla ympäröivien materiaalien suojaamiseksi. Käytä mieluusti kosteusmittaria kosteuden tarkkailuun kuivausprosessin aikana.